KESTÄVÄN TALOUDEN OULU

Biokaasu, etanoli ja muut biopolttoaineet sekä raideliikenne voivat korvata öljyn liikenteessä

 • Suomen pyrkiminen omavaraisuuteen on tärkeää erityisesti polttoaineissa. Oulun on lisättävä polttoaineentuotantoaan.
 • Ennen metaanin talteenottoa Ruskon kaatopaikka tuotti yhtä paljon kasvihuonekaasuja kuin liikenne Oulussa. Nyt kaatopaikka lämmittää OYS:ssiä ja kivivillatehdasta. Lisäksi se tuottaa biokaasua taksien, bussien, kuorma-autojen ja yksityisautojen käyttövoimaksi.

 • Yksikään muu käyttövoima ei VÄHENNÄ kasvihuonekaasujen määrää.
 • Biokaasuauto polttaa pois metaania, joka muuten pääsisi ilmakehään. Metaani on 20 kertaa pahempi kasvihuonekaasu kuin hiilidioksidi. Metaanin vaikutus ilmaston lämpenemiseen on n.20%. Käytettyyn autoon biokaasulaitteet saa 2000 € investoinnilla ja bensa-autoon verrattuna biokaasuauto on uutena ostettuna n. 3000 € kalliimpi. On siis huonompituloistenkin saavutettavissa. Mieti miksi taksiyrittäjät ajavat biokaasulla. Koska osaavat laskea eri polttoaineiden kustannukset oikein.
  Eikä tarvitse avata uusia kaivoksia akkuja tai muita harvinaisia raaka-aineita varten.

 • Etanoliautoilijat ajavat suomalaisella etanolilla.
 • Halvimmalla (350 €) pääset asentamalla autoosi flexi fuel -sarjan, joka asennetaan auton sähkösarjaan, se onnistuu ilman mitään laitteita. Ruotsissa tätä tekniikkaa käytetty 1980 luvulta saakka. VTT varoitteli alkuun flexi fuel asennuksista, mutta on myöhemmin huomannut huolen aiheettomaksi. Autoosi voit tankata etanolia ja normaalia bensaa, vaikka sekaisin.

 • Uusiutuva- ja biodiesel tekevät tuloaan markkinoille.
 • Dieseliä tehdään mm, ruuantähteistä ja jätepuusta. Uskon, että Neste My pääsee eroon palmuöljytisleestä.

 • Sellutehtaiden savukaasuista voisi valmistaa synteettistä polttoainetta koko Suomen autoille.
 • Jos ottaisimme sellutehdaiden kaiken hiilidioksidin talteen, niin määrällä voitaisiin tuottaa Suomen kaikki liikennepolttoaineet hiilidioksidineutraalilla tavalla -

 • Polttomoottorin tarina on vasta alussa. Lue ihmeessä Motivan linkki:
 • Motiva - Kestävät liikenne ratkaisut
  Uudet biotuotteet voisivat kaksinkertaista metsäteollisuuden tuotannon arvon
  Selluteollisuuden savukaasuista voisi tuottaa polttoaineet kaikille Suomen autoille

  JÄTEVEDEN PUHDISTUKSEN JA MAATALOUDEN METAANI

  tulee rikastaa polttoaineeksi tai tehdä sähköksi/lämmöksi
 • Taskilassa jätevesilietteestä saataisiin biokaasu (metaani) talteen.
 • Sinne voidaan rakentaa oma kaukolämpö/sähköntuotantoyksikö tai viedä kaasu biokaasurekoilla Ruskoon liikenteen jakeluun tai putkella Toppilan hybridivoimalaan.

 • Gasum käsittelee koko Suomen yhdyskuntien jätevesipuhdistamolietteistä tällä hetkellä noin neljänneksen.
 • Samalla syntyy lannoitevalmisteita valtakunnallisesti seitsemässä teollisen kokoluokan biokaasulaitoksessa Suomessa yhteensä noin 500 000 tn/vuodessa ja Ruotsissa viidessä biokaasulaitoksessa reilut 400 000 tn/vuodessa.

 • Energiantuotannossa on iso osa maanviljelyn tulevaisuudesta, kunhan investointituen ehtojen esteet saadaan pois
 • nyt maatila saa tuottaa lannan ja kasvijätteen biokaasusta yhteistuotannolla sähköä/lämpöä vain omaan käyttöön.

  Tanskassa on paljon maatiloja, joissa energiantuotannosta tulee suurin osa tuloista (biokaasu, tuuli) ja sikojen kasvatus on sivuosassa. Olen itse vieraillut sellaisella tilalla, jossa oli 10 000 sikaa. Tanskassa valtio on -80 luvulta myöntänyt investointitukia maatiloille, jotka myyvät kaukolämpöä ja sähköä. Suomessa biokaasun isä on Erkki Kalmari, legenda, jonka tarinasta kannattaa oppia. Kalmarin maatila on maailman ensimmäinen, joka ryhtyi jalostamaan energiaa lannasta sekä kasvijätteestä ja myymään liikennebiokaasua myös tilan ulkopuolelle. Nyt hänen yrityksensä vie biokaasuteknologiaa maailmalle.

 • Kannattaa muistaa, että maatilat elättävät kaupungit
 • Oulusta suurin osa on maaseutua

  Gasum - Jäteveden käyttö biokaasun ja lannotteiden tuotannossa
  Maaseuden Tulevaisuus - Biokaasu kannattavampaa kuin maidontuotanto
  Demeca - Maatilan biokaasulaitos Motiva - Biokaasun tuotanto maatilalla

  JOUKKOLIIKENNE ON SAATAVA KUNTOON

  Paikallisjunan tulee pysähtyä myös Haukiputaalla
 • Bussiliikenne
 • Edistysaskel kohti kestävää joukkoliikennettä olivat biokaasubussien tulo Ouluun. Bussimatkustamiseen ja matkan maksamiseen on lähiaikoina tulossa kaivattuja parannuksia. Kaupungin päätös ostaa liikennöitsijöiltä bussivuorot on lisännyt vuoroja ja tiheyttä. Joukkoliikenne pitää tuottaa verorahoin jatkossakin. Satunnaismatkustajille bussilippu on kuitenkin turhan kallis kuukausikorttilaiseen verrattuna. Kaupunki on edistänyt viime vuosina sitä, että omalla autolla pääsee helposti keskustaan ja parkkipaikka löytyy. Se on hölmöläisten hommaa. Vie Oulun kauas pyrkimyksestä hiilineutraaliksi. Tietullit olisivat paikallaan.

 • Raideliikenne
 • Raideliikenne on tulossa varsinkin, jos yliopistosta edes osa muuttaa Raksilaan (vaikka Tuira olisi ilmeisesti oikea paikka). Paikallisjunia on tulossa Suomen isoihin kaupunkeihin. Toivottavasti paikallisjuna lähtee Raahesta saakka. Oulun seudun paikallisjunasta tehtiin 2019 selvitys ja luin sen kauhulla. Kempeleessä, Ritaharjussa ja Iissä juna pysähtyy, mutta ohittaa 20 000 ihmisen Haukiputaan! Ouluun liitetyt kunnat ovat saaneet hyvin vähän vastinetta Ouluun maksamilleen kunnallisveroille. Kyllä Oulun syrjäalueilta kerättyjä verotuloja täytyy voida käyttää Oulun ”kehitykseen” mm. siihen, että saadaan pieni radanpätkä tehtyä lähemmäs Haukiputaan keskustaa.

  Kaleva - Selvityksen mukaan lähijuna sopii Oulun seudulle

  GRYNDEREIDEN VALLASTA OULUN MAANKÄYTTÖÖN ON PÄÄSTÄVÄ EROON

  Sea Pool -hanke ja keskustan tornitalot (joissa nyt 800 myymättä tai vuokraamatta jäänyttä sijoitusyksiötä) ja Pyyryväissuo ovat hyviä esimerkkejä kuinka järjettömästi hyväveliverkosto Oulussa toimii maankäytön suunnittelussa ja kaavoituksessa. Puhutaan ”Oulun luonnollisesta kasvusta”. Elämme vielä 2016 alkanutta tornitalojen ja liikehuoneistojen rakennusbuumia, joka ylikuumentaa talouden ja vie sen lamaan, jos kaupungit eivät käytä harkintaa ja ota valtaa (usein jättimäisten) rakennusliikkeiden lupamenettelyssä. Grynderit vievät valmistelijoita ja rakennusvalvontaa kuin pässejä narussa ja aina löytyy joku paikallispoliitikko ja arkkitehti, jonka saa mukaan cityhypeen. Lautakuntien kokouslistat tehdään liian pitkiksi ja hankkeet lyödään pöytään kuin Venäjällä.

 • ” Rahaäijät ovat jo rakentaneet Oulun keskustan pilalle”
 • Kannattajaani lainaten: ” Rahaäijät ovat jo rakentaneet Oulun keskustan pilalle”. Oulu on pieni kylä ja säilyy sellaisena. Valtuuston on nyt otettava valta takaisin.